Uw locatie(s):

Pyramides van Gizeh
Cairo, Egypte.

Na 4.500 jaar nog steeds indrukwekkend.

Hoe eer je een overleden farao? En zorg je tevens dat de mee begraven rijkdommen hem veilig begeleiden naar het volgende leven? De Egyptenaren kozen voor een even opvallend als mysterieus graf, de Pyramide.

Opvallend door zijn vorm en formaat. Een bouwwerk dat zijn tijd en cultuur meer dan overleefde. En ze zijn lang niet altijd goed behandeld. Veel zijn er van hun kalksteen mantel ontdaan en in 1833 was er nog een plan om van de stenen een dam in de Nijl te bouwen. Nu zijn ze wereld erfgoed en blijven ze eerbied afdwingen.

In het oude Egypte werden alleen personen van koninklijke allure zo begraven en ook werkers aan de Pyramide vonden er hun graf. Dat doen we tegenwoordig gelukkig anders, maar begraven met respect is nog steeds een kunde die bij Voogt Graaftechniek in goede handen is.

Joodse begraafplaats.
Olijfberg, Jeruzalem

Jeruzalem, één van de oudste steden van de wereld.

Jeruzalem wordt omgeven door een aantal bergruggen. De bekendste zijn de Tempelberg en de Olijfberg. Met 827 meter is de Olijfberg ruim 65 meter hoger dan de Tempelberg. Was de Tempelberg vooral de plaats om de religie te beleven, de Olijfberg werd een begraafplaats.

Er hebben zich veel Bijbelse gebeurtenissen afgespeeld op en bij de Olijfberg. En volgens de profeet Zacharia is de Olijfberg de plaats waar Jezus de doden tot leven zal wekken, aan het einde der tijden. Een uitgelezen plaats om daar je overledenen te begraven.

Jammer dat van de oorspronkelijke 150.000 graven er 38.000 in de loop van de tijd zijn verdwenen. Nu wordt de begraafplaats goed beschermd en is er weer rust en eerbied voor de graven. De Olijfberg is nog steeds als begraafplaats in gebruik.

Tegenwoordig worden de graven er alleen nog volgens plan geruimd, net als in ons land. Hier wordt dat met eerbied en vakkundigheid door Voogt Graaftechniek geregeld.

Graf van Amyntas
Fethiye, Turkije.

Graven die de stad overleefden.

Aan de Middellandse zeekust van Turkije, tegenover Rhodos ligt Fethiye, op de plek van de oude stad Telmessos. Van Telmessos is, door verschillende aardbevingen, weinig meer over. De uit de rotsen gehouwen graven bleken beter bestand tegen het natuurgeweld.

Het graf van Amyntas, een Macedonische koning, springt er uit. Compleet met Ionische zuilen wordt gelijk duidelijk dat ook in de vierde eeuw voor Christus, begraven en herdenken een serieuze zaak was. Het uithakken van graftombes uit een rotsformatie kwam veel voor, maar die voor Amyntas is uitzonderlijk groot.

Met het oog op het hiernamaals werd de tombe met uitzicht op de zee gemaakt. Misschien omdat vanuit zee de reis naar het volgende leven zou beginnen? Ook nu nog zijn begraafplaatsen een plek van berusting en herdenking. Bij de werkzaamheden houden de vakmensen van Voogt Graaftechniek hier rekening mee.

Hunebedden
Havelte, Drenthe

De oudste bouwwerken van Nederland.

Met hun leeftijd van 5.000 jaar zijn hunebedden de oudste bouwwerken van Nederland. De meeste staan in Drenthe en de op één na grootste is deze in Havelte. Hunebedden werden gebouwd door volkeren die geloofden dat je een beter leven had, als je respect had voor de doden.

De soms wel 20.000 kilo zware dekstenen, werden verzameld en op de andere stenen gelegd. Andere stenen werden rechtop in de grond geplaats, allemaal met handkracht. Het is niet bekend of alleen voor voorname mensen, een hunebed werd gebouwd. De weinige grafvondsten geven daar weinig uitsluitsel over.

Vroeger werden de stenen bedekt met grond en zo was gelijk duidelijk dat die omgeving bewoond en bewerkt werd door één familie. Veel hunebedden zijn verloren gegaan of grotendeels ingestort. Vaak werden de stenen voor andere doeleinden gebruikt. Dit hunebed bij Havelte werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgvuldig afgebroken en later weer exact terug geplaatst. Dat kon gebeuren omdat Hunebedden ruim 100 jaar geleden door wetenschappers goed in kaart zijn gebracht.

Een hunebed is een graf, daarom mag je er niet op staan of op spelen. Op een moderne begraafplaats begrijpt iedereen dat, maar de hunebedden in Drenthe zijn te uitdagend om er niet op te willen staan.